Kwalitatief betonwerk opleveren, hoe doe je dat?

Als beton bouwbedrijf wil je natuurlijk jouw werk altijd zo kwalitatief mogelijk opleveren bij de klant, wij gaan in dit artikel in op aspecten waar je op moet letten tijdens de voorbereiding en tijdens en na het storten.

Voorbereiding

Bij de voorbereiding van het storten van beton komt meer bij kijken dan je van te voren zal denken. Zo moet de kwaliteit van het betongaas krachtig genoeg zijn om de constructie in tact te houden, je kunt berekenen welke dikte staal je nodig hebt voor een bepaalde hoeveelheid beton bij elkaar te houden. Vervolgens kun je middels het gebruik van een goede werkbank ook al verschillende delen betongaas aan elkaar vlechten zodat er op locatie zo min mogelijk gedaan hoeft te worden. Vlechten met een werkbank zal namelijk een stuk eenvoudiger gaan. Let wel op dat het nog vervoerd moet worden en dat het dus onmogelijk is (afhankelijk van de totale constructie) om de complete constructie van te voren al in elkaar te vlechten.

Beton storten

Zodra het betongaas klaar is wordt er op locatie een betonbak in elkaar getimmerd om de exacte grootte te bepalen. Uiteindelijk wordt de inhoud van deze bak berekend en wordt er genoeg kuub aan beton besteld. Afhankelijk van de grootte van de bak zal er beton gestort gaan worden direct vanuit een vrachtwagen met een betonmixer of bij kleinere oppervlaktes gebeurt dit ‘met de hand’. Vaak worden dan gewoon kruiwagens beton in de oppervlakte gestort. Zodra de hele oppervlakte gevuld is, kan het vlak gestreken worden en kun je het langzaam aan harder laten worden.

Afwerking

Voor een perfecte afwerking en het creëren van een strakke betonvloer is het noodzakelijk om de oppervlakte te vlinderen. Met een vlindermachine over de oppervlakte heen zal zorgen dat alle lucht die nog tussen het beton zit uit het geheel gaat waardoor de oppervlakte enorm glad wordt. Vlinderen dient om de paar uur uitgevoerd te worden.